Ocet Truskawkowy
Sezon truskawkowy w pełni. Warto skorzystać z dobrodziejstw sezonowych owoców i spożywać je właśnie teraz. Kto z nas nie lubi słodkiego, orzeźwiającego smaku truskawki?
Oprócz cudownego smaku i zapachu, truskawki mają wiele wartości zdrowotnych.
Są bogate w witaminę C i zawierają sporą ilość żelaza. Dzięki zawartości bromeliny działają odtruwająco i oczyszczająco na organizm, a także mają właściwości odkwaszające i są niskokaloryczne, więc można je spożywać przy dietach redukcyjnych bądź niskokalorycznych.
Zastosowanie octu truskawkowego:
wzmacnia układ trawienny i wspomaga leczenie dolegliwości trawiennych
wspomaga regulowanie kultur bakterii w jelitach
obniża poziom złego cholesterolu
pomaga przy bólach gardła oraz w leczeniu wszelkich infekcji,
ma właściwości antybakteryjne, więc możemy użyć go do płukania ust, co pomoże zniwelować nieświeży oddech
zwiększa wytrzymałość organizmu i dodaje energii.
reguluje poziom cukru we krwi
polecam przy odchudzaniu, gdyż przyspiesza spalanie tłuszczu
poprawia przyswajalność pokarmów, witamin i minerałów z pożywienia
mówi się, że ma właściwości odmładzające
można go stosować jako dodatek do kosmetyków np. toniku lub pielęgnacji włosów
pomoże w utrzymaniu odpowiedniego pH skóry
Możemy pić go z wodą lub dodawać do sałatek
Przepis jest bardzo prosty:
– truskawki myjemy, kroimy i pozbawiamy szypułek
– wypełniamy nimi słoik do 1/2 wysokości
– zalewamy chłodną, przegotowaną wodą z cukrem (4 łyżki/litr)
– przykrywamy gazą
– mieszamy wyparzoną łyżką 2 razy dziennie
– kiedy nastaw przestanie buzować (po ok. 3 tygodniach) i truskawki opadną na dno, przecedzamy i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie (bez mieszania)
– ocet przelewamy przez gazę lub filtr do kawy do butelki i zakręcamy
– przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.